Optika -

Tistim, ki za izostren vid potrebujemo očala, sta namenjena dva specialista: okulist in optik. Optik je tisti, ki stranki svetuje pri izboru, uporabi in oskrbi očesnih pripomočkov.

Na optika se lahko obrnemu tudi v primeru:

V Optiki Petra Vam nudimo veliko izbiro različnih okvirjev in očal priznanih blagovnih znamk, pripomočkov za slabovidne ter razne optične dodatke.

Očala na recept

Optika Petra je pogodbeni dobavitelj medicinsko tehničnih pripomočkov z ZZZS-jem:

 • očala na recept,
 • kontaktne leče na recept,
 • povečevalne lupe in ostali pripomočki.

Za omenjeno je potrebno pridobiti naročilnico, ki jo izda koncesijska ambulanta.

Montaža in popravila očal

V naši optiki Petra poskrbimo za montažo v vse vrste okvirjev in tudi razna manjša popravila vaših korekcijskih in sončnih okvirjev.

Vsa očala kupljena pri nas servisiramo BREZPLAČNO, bolj zahtevna popravila naredimo po dogovoru.

 

Progresivna očala

Progresivna očala so večnamenska očala, ki jih uporabljamo za gledanje v daljavo in na bližino. Na voljo je veliko različnih stekel, ki se med seboj razlikujejo po širini vidnega polja, po stopnji prilagojenosti za uporabnika ter po udobju pri uporabi. Pri progresivnih očalih so poleg izbora ustreznih stekel zelo pomembne tudi meritve očesnih parametrov in sama izdelava očal. Pomagali vam bomo izbrati najbolj ustrezna progresivna očala glede na vaše potrebe in želje.

Delovna očala

Delovna očala uporabljamo za gledanje od bralne razdalje pa vse do razdalje nekaj metrov. Primerna so hkrati za branje, delo za pisalno mizo in delo z ljudmi. Uporabljajo se lahko tako med vsakodnevnimi opravili doma kot tudi pri delu v pisarni in za računalnikom. Podobno kot pri progresivnih očalih so zelo pomembni izbor ustreznih stekel, meritve očesnih podatkov in seveda sama izdelava očal.

Enožariščna očala

Enožariščna stekla imajo eno dioptrijo. Očala s takimi stekli lahko uporabljamo le pri eni razdalji. Pogosto jih uporabljamo kot bralna očala, ko zaradi staroste daljnovidnosti naše oči potrebujejo pomoč pri branju.

Korekcijska očala

Korekcijska ali dioptrijska očala so namenjena korekciji refrakcijskih nepravilnosti in drugih težav (kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem). V naši optiki lahko izbirate med pestro ponudbo moških, ženskih in otroških očal, različnih modnih in klasičnih oblik priznanih blagovnih znamk in cenovnih razredov. Pri izbiri korekcijskih očal upoštevamo predvsem predpisano dioptrijo in vaše želje.

Korekcijski okvirji vas zaznamujejo, pripišejo vam karakter in poudarijo vaš modni izgled. Zato je pravilna izbira teh še toliko bolj pomembna. Vsi okvirji so preverjene kakovosti in so ustrezni za različna namenska očala, kot so bralna očala, očala za daljavo, delovna očala ali očala s progresivnimi stekli.

Sončna očala

Nudimo vam pestro izbiro kakovostnih sončnih očal različnih barv in stilov. Sledimo najnovejšim modnim trendom in skrbimo, da vam poiščemo pravi model, ki ga potrebujete, saj očala že dolgo niso le modni dodatek, temveč nujna zaščita oči in vek pred UV žarki. Sončna očala vam izdelamo tudi z dioptrijo, prav tako tudi v športni obliki

POLARIZACIJA V SONČNIH OČALIH
Polarizirana stekla zmanjšujejo bleščanje in so priporočljiva zlasti za jadralce, ribiče, smučarje, golfiste, kolesarje in druge športnike. Svetujemo jih tudi ljudem, ki so imeli operirano sivo mreno, in profesionalnim voznikom.

Pripomočki za slabovidne

Obstajajo številni pripomočki in naprave za ljudi, ki jim očala zaradi slabega vida ne zadoščajo več. Najenostavnejše so navadne ali optične lupe oziroma povečevalna stekla. Njihova sodobnejša različica so elektronske lupe. Z njihovo pomočjo lahko ti ljudje spet berejo, pišejo in se ukvarjajo z ročnimi deli.

ELEKTRONSKE LUPE (VIDEO POVEČEVALNIKI)
Gre za elektronske naprave, ki sliko povečajo in (po želji) obdelajo tako, da se poveča kontrast. Ponujamo izdelke priznane blagovne znamke Schweizer, HumanWare, Amigo HD, Pebble

OPTIČNE LUPE (POVEČEVALNA STEKLA)
Na voljo je tudi velika izbira navadnih (optičnih) lup, ki se razlikujejo po povečavi in po obliki. Obstajajo stoječe, žepne in tudi izvedbe z dodatno osvetlitvijo. So enostaven in cenovno dostopen pripomoček, uporaben tudi za ljudi z dobrim vidom. Ponujamo izdelke uveljavljenega nemškega proizvajalca ERGO LUX , ki jih lahko pri nas tudi preizkusite.

Dodatki

Poleg očal in kontaktnih leč vam ponujamo tudi tekočine in optične dodatke.

Pri nas v Optiki Petra dobite :

 • večnamenske tekočine za mehke kontaktne leče,
 • tekočine za trde in poltrde kontaktne leče,
 • vakuumske paličice za vstavljanje leč,
 • kapljice za oči,
 • etuije za kontaktne leče in očala,
 • povečevalne lupe,
 • verižice za očala,
 • krpice za čiščenje očal,
 • magnetni nosilec očal,
 • gel proti rosenju očal.